About the Federation
FREE FIGHTING TARİHÇESİ - İn English language
1977 Yılında Kempo Karate öğretmenliği yapan Ali Rıza Koloğlu ve Mehmet Şahin tüm dövüş sanatlarını içerisinde barındıran bir dövüş sanatı üzerinde çalışmalar başlattı.
Büyük karate ustası Masutatsu Oyama ya mektup yazarak bu çalışmalarından bahsettiler,usta Oyama cevabi mektubunda kendisinin de üzerinde durduğu Free Fighting düşüncesinden bahsetti.Daha sonraları büyük usta Oyama nın Kyo Kshin Kai Karate stili Free Fight müsabakaları düzenlediği görüldü.
Böylece Free Fight stili hayata geçmiş oldu. Ali Rıza Koloğlu ve Mehmet Şahin içinde pek çok dövüş sanatının tekniklerini barındıran Free Fight stilini Free Fighting Karate adı altında 1977 yılında çalışmaya ve öğretmeye başladı.
1980 li yıllarda Dünyada yaygınlaşan Kung fu sporu Türkiyede de popüler olmaya başlayınca Free Fight stiline daha yakın vuruşları olduğu için, sporcularını Free Fighting kung fu adı altında bu müsabakalara sokmaya başladılar.İki ustanın sporcuları bu dönemde yapılan müsabakalarda büyük başarılar elde ettiler.
Nihayet iki usta 1986 yılında resmen Türkiye Free Fighting Birliğini kurdular.Ali Rıza Koloğlu ve Mehmet Şahin hocalar Free Fighting stilini sadece karma dövüş sporu olarak değil,aynı zamanda düzenli bir sistem olarak geliştirdiler.
Dünyada Free Fighting adını ilk olarak kullanan büyük usta Masutatsu Oyama Ali Rıza Koloğlu ve Mehmet Şahin olmuştur.
Ali rıza koloğlu hoca aktif spor hayatını bırakınca üstad Mehmet Şahin yoluna tek başına devam etti. Kurduğu dernek ve kulüplerle Free Fighting sporunu geliştirdi ve yaygınlaştırdı.
2000 Yılında yaklaşık 14 ülkenin bağlı olduğu İFFA yani uluslararası Serbest Dövüş Birliğini kurdu, Başkanlığına öğrencisi Rasim Eyvazovu getirdi. 2016 Yılında Rasim Eyvazovun vefat etmesiyle birlikte yeniden bir yapılanma sürecine girildi ve Dünya Federasyonu kurulması startı verildi.
Bu gün Dünyada Free Fighting ve MMA adı altında pek çok dövüş Organizasyonları mevcuttur.Üstad Mehmet Şahin Free Fighting sporunu bir dövüş tarzı olarak değil, diğer organizasyonlardan farklı olarak bir sistem olarak yaşatmaktadır.sadece Free Fighting sadece bir oyun kuralı değil içerisinde Kick Boks- Muay Thai- Karate- Boks- Judo- Jiu Jitsu- Aikido- Güreş tekniklerini barındıran bir dövüş sanatının adıdır.
Terminolojisi İngilizcedir her ülke kendi dilini de kullanabilir.
Uzakdoğu sporlarında olduğu gibi kuşak sıralaması vardır.Beyaz-Sarı-Turuncu-Yeşil -Mavi- Kahverengi 1. Bant-Kahverengi 2. Bant- Kahverengi 3. Bant- Siyah Kuşak 1. Dan. Kuşaklar arası geçiş 3 aydır.
1.Dandan 2. Dana geçiş 1 yıldır-2. Dandan 3. Dana geçiş 2 yıldır- 3. Dandan 4. Dana geçiş 3 yıldır- 4. Dandan 5. Dana geçiş 4 yıldır- 5. Dandan 6. Dana geçiş 5 yıldır- 6.Dandan 7.Dana geçiş 6 yıldır- 7. Dandan 8. Dana geçiş 7 yıldır- 8. Dandan 9. Dana geçiş 8 yıldır- 9.dandan 10. Dana geçiş 9 yıldır.
Danların kesinlikle teknik kurul başkanı tarafından onaylanması gerekir.Teknik kurul başkanı yaşadığı müddetçe Üstad Mehmet Şahin dir
.Aktif spor yapmayana Dan ve Antrenörlük belgesi verilmez. Günümüzde Free Fight Dövüşçüleri vuruşlu bütün branşlarda müsabakalara girmekte ve başarılı olmaktadır..