FREE FIGHTING OYUN KURALLARI
FREE FIGHTING OYUN KURALLARI - İn English language
(SİKLETLER-PUANLAR-HAKEMLER –KIYAFETLER)
Free Fighting müsabakaları iki branşta yapılır .
1.Amatör Lıght
2.Profesyonel full
AMATÖR LIGHT SIKLETLERİ
Veteran, yaş 45 – 56
Erkek: kg. – 56, -60, -65 ,-71, -78, -86, -95, -105, +105
Bayan: kg. -50, -55, -61, -68, -76, -85, -95, +95
Büyükler 18-44 yaş
Erkekler kg = 56, 60, 65, 71, 78, 86, 95, +95
Bayanlar kg = 50, 55, 61, 68, 76, +76
Gençler 16-18 yaş
Erkekler kg = 56, 60, 65, 71, 78, 86, +86
Bayan kg = 50, 55, 61, 68, +68
Yıldızlar,yaş 13 – 15
Erkek : kg. -24, -28 –32, -37, -42, – 47, –52, -57, +57 (üst limit 67 üzeri olmayacak)
Bayan : kg. -24, -28 –32, -37, -42, – 47, –52, +52 (üst limit 62 üzeri olmayacak)
Minikler,yaş 09 – 12
Erkek : kg. -20 -24, -28 –32, -37, -42, – 47, –52, -57, +57 (üst limit 67 üzeri olmayacak)
Bayan: kg.-20 -24, -28 –32, -37, -42, – 47, –52, +52 (üst limit 62 üzeri olmayacak)
MAÇ SÜRESİ
Minik – Yıldızlar Amatör Light
2 Dakika 2 Raund 1 Dk. Ara ( Organizasyonlara göre sürelerde değişiklik gösterebilir)
Gençler Amatör Light
3 Dakika 2 Raund 1 Dk Ara ( Organizasyonlara göre sürelerde değişiklik gösterebilir)
Büyükler Amatör Light
3 Dakika 2 Raund 1 Dk Ara ( Organizasyonlara göre sürelerde değişiklik gösterebilir)
Finalleri 3 dakika 3 raunddur.
VURUŞLAR
FREE FIGHT Light’da genitaller (kasıklar), boğaz, gözler, ense, omurga haricinde kalan tüm vücut bölgelerine kontrollü yumruk, tekme vurulabilir. Hedefleneni aşan tüm teknikler için “kontrolsüz” kararı verilecektir. Kapma-rakibe kollar veya bacaklarla sarılarak, kısıtlamak, vurmak veya tutmak serbesttir. Müsabıklardan herhangi birinin yerde olması durumunda vuruş yasaktır.
Miniklerde (09-12 yaş) tutarak vurmak yasaktır. Bitiriş yasaktır. ( bitiriş -T.O veya K.O. ) Miniklerde yerde sadece sabitlemeye izin verilmektedir.(10 sn.)
Yıldızlarda (13-15 yaş) tutarak vurmak yasaktır. Tüm bitiriş teknikleri kullanılabilir fakat bitiriş yasaktır. Yalnızca teknik puan amaçlı gösterilebilir.(Kilitler vs..)
ATIŞLAR
FREE FIGHT Light rakibi her şekilde kapmak veya atmak serbesttir . Rakibi kafası veya ensesi üzerine dikey atmak (çivilemek,supleks) yasaktır. Rakibin dizleri üzerine düşecek şekilde atılması yasaktır. Müsabaka alanıda başlayan atışlar, güvenlik alanında bitse bile geçerli kabul edilir. Rakibi güvenlik çizgisinden dışarı atmak yasaktır. Rakibin üzerinde bir pozisyonda kalmak üzere, rakibi taşıyarak veya iterek herhangi bir şekilde yere indirmek, rakibin üzerine düşse de ayakta da kalsa “takedown” kabul edilir. (indirme). Rakibin herhangi bir nedenle yere düşmesi kendi hatasıyla bile olsa “takedown” kabul edilir.
İMMOBİLİZE (sabitleme)
MMA Light’da rakibi herhangi bir şekilde yerde sabitlemek serbesttir, fakat yalnızca avantajlı pozisyonda duran müsabık puan kazanır. İmmobilize 10 saniye sürmelidir. (5 saniye saymanın başlaması, 5 saniye hakem sayması). Yüzüstü olan rakibin el-diz kalkması (emekleme pozisyonu) immobilizeden kurtulduğu anlamına gelir ve hakem saymayı durdurur. İmmobilize olan rakip müsabaka alanından dışarıya çıkarsa sayma durdurulur. Alttaki müsabıkın puan kazanabileceği tek istisnai pozisyon “montada” dır. (bu pozisyon bizim “rear naked choke” dan alışık olduğumuz çift bacak kancasıyla rakibin sırtında kontrol sağlamak). İmmobilize esnasında sporcu pozisyon değiştirebilir ve pozisyon değiştirirken immobilize halen devam ediyorsa sayma devam eder. Son aldığı pozisyonun puanı verilir.
SONLANDIRMA (BİTİRİŞ)
FREE FIGHT Light’da bitiriş boğma, kilitleme, basma, arm-bar uygulayarak yapılabilir.(FREE FIGHT Gençlerde ve büyüklerde) Eller rakibin yüzünde tutulamaz. Eğer yakalanan müsabıkın tehlikede kaldığını farkederse hakem devam etmekte olan bir bitiriş’i durdurabilir. Bu durum yakalanan müsabıktan bir puan kesilmesi demektir. Yer mücadelesinde kask veya dişlik çıkmasıyla müsabaka durdurulmaz. Hakem pozisyonu dondurarak yerdeki sporcunun uygun anında kaskı veya dişliği yerleştirir. “koparma” (şiddetle uygulanan) eklem kilitleri yasaktır. Kilitler ancak birbirini takip eden tekniklerin sonucu gerçekleşmelidir. Parmakları kaldırarak yapılan kilitler yasaktır. Bitiriş uygulandığında maç ayakta devam etmez. Bitiriş maçı sonlandırır.
MÜSABAKA JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ
Her raunddun sonunda yan hakemler skoru kağıda yazar; iyi olan döğüşçüye 10 puan ve diğerine 9 puan ve eğer arada kayda değer fark varsa 8 puan yazılır. Sonra ceza puanlarını çıkarırlar ve toplam skoru kağıttaki sonuç kısmına yazarlar. Maçın sonunda, her yan hakem verilen puanları toplar. Eğer iki müsabık berabereyse başhakem eleme maçlarında kendi kanaatiyle bir müsabıkı galip ilan eder.
HAKEMLER
Orta hakem- Bir kişi
Yan hakemler- Üç kişi (KİCK BOX TA OLDUĞU GİBİ YERLERİNİ ALIRLAR)
Jüri –Dört kişi 1-Baş hakem 2-Zaman hakemi 3-Anansör 4 –Doktor
ORTA HAKEM
Müsabakayı yönetir. yan hakemlerden koruyucu ekipmanları denetlemelerini ister, selamlaşmayı yaptırır,müsabakayı “fight” komutuyla başlatır. Gereğinde “stop” komutuyla maçı durdurur, ihtar verebilir, ceza puanı kesebilir, diskalifiye edebilir. Atışları kolunu kaldırarak sinyal verir. İmmobilizeyi kollarını yatay uzatarak sinyal verirken sporcuların duyabileceği yakınlıkta 5 saniye saymaya başlar, sonra müsabıkları kaldırarak puanları verir. Orta hakem 5 saniye sayma bitmeden evvel eğer tehlikeli bir durum varsa saymayı keserek durdurabilir. Bu keserek durdurmayı jüri masasına işaret eder, alandan istemli çıkışları işaret eder, sporcular birbirlerini kapmışlarsa bir atış gerçekleşmeden evvel ayırır. Orta hakem immobilize esnasında pozisyonda bozulma olursa ve atışlardan sonra immobilize gerçekleşmezse müsabakayı durdurabilir, ayakta başlatır. Maçın sonunda galibiyeti ilan eder.
YAN HAKEM
Skoru vermek için, atletlerin tekniklerini, kontrollerini, kombinasyonlarını, kondüsyonlarını değerlendirir. İmmobilizenin ve orta hakemin verdiği işaretlerin geçerliliğini değerlendirir. Orta hakemin istemi üzerine koruyucu ekipmanı denetler. Skor kağıdını tam doldurur.
JÜRİ
Jüri; yalnızca orta hakemin işaretiyle saati durduran ve raundun sonuna 10 saniye kala işaret veren bir zaman hakemi, bir anonsör(anonsları yapan), tüm müsabakadan sorumlu baş hakem, Aynı zamanda doktordan oluşur. Doktorun kararına itiraz edilemez.
KURALDIŞI TEKNİKLER VE DAVRANIŞLAR
FREE FIGHT Light’da yasaklar;
Kontrolsüz tüm vuruşlar, maç esnasında konuşmak, mücadeleden kaçınarak zaman öldürmek, kafa atmak, omuzla vurmak, dirsek vurmak, hedefe bakmadan vurmak, net bir teknik uygulama amacı olmaksızın rakibe arkasını dönmek, rakibe, orta hakeme, yan hakemlere saygısız davranışlar. Antrenör ve yardımcıların bağırarak konuşmaları, rakibe veya ring amirine sözlü müdahale. Şortu tutmak.Ringin iplerinden veya,kafesten tutunarak hareket etmek yasaktır.
DOKTOR
Tüm organizasyon boyunca doktor hazır bulunmalıdır ve müsabaka alanına yakın durmalıdır. Bir hasar olduğunda sporcunun devam edebilmesi kararı yalnızca doktora aittir. Doktor kararı ile devam edemeyen müsabık o turnuvadaya hiçbir şekilde devam edemez.
Usule Uygun İtiraz
Bir takım verilen bir karara itiraz etmek istediğinde bu itiraz, müsabakadan sonra 15 dakika içinde yazılı olarak Merkez Hakem Kuruluna sunulmalıdır. Yazılı itiraz sorunu açıkça dile getirmelidir. İtiraz kamera görüntülerine bakarak değerlendirilerek hemen sonuçlandırılır. İtirazın uygunluğuna göre maç tekrarı yapılabilir.Maç tekrarında sporculardan birinin çıkmaması durumunda çıkmayan mağlup ilan edilir.Federasyonun itiraz ücreti açıktan ödenmelidir. İtiraz yerinde bulunursa bu ücret iade edilecektir itiraz ücreti 20 dolar karşılığıdır.
FREE FIGHT LIGHT AMATÖR Branşında Kullanılan Kıyafet ve Koruyucu Malzemeler
Madde 19- Free fıght şort,tayt (uzun-kısa) kısa kollu veya uzun kollu spor tişörtü,kogi, muay thai de kullanılan çorap ayak seti, dişlik (Miniklerde Mecburi değildir) kullanmalıdır.
Forma vücudu sarmalı. Bayanlar göğüs koruyucu kullanmalıdır. Bilezik, kolye, küpe, yüzük, veya benzeri zarar verebilecek takılar kullanılamaz. Müsabaka koruyucu ekipmanları, federasyonun onaylı ürünleri olmak zorundadır.Müsabaka jürisi tarafından kontrol edilmeli.
Amatör lıght branşında kurala uygun teknikler
Tüm boğmalar (ellerle hava yolunu kapamak hariç)
Ayakta ve yerde, indirmeler ve atışlar
Ayakta ve yerde boğmalar
Tüm arm bar, omuz kilitler, bilek kilitler
Ayak ve ayak bilek kilitleri (18 yaş üstü)
Kalf (baldır) kilitleri (18 yaş üstü)
Tekme ve Yumruk vuruşları,diz vuruşları
Amatör lıght branşında kural dışı teknikler
Parmaklara ve ellere yapılan kilitler burkmalar
İstemli, rakibi başı üstüne atmak
İstemli sakatlamak amaçlı atışlar
Kemikleri ve el eklemlerini istemli sakatlamak
Çimdiklemek
Kafa atmak
Isırmak
Saç çekmek
Gözü, burnu, kulakları çekmek parmak batırmak
Ağza parmak sokmak
Parmaklarla boğmak (boğazı sıkmak)
Küçük eklemlere (parmaklara) saldırı
4 parmaktan azını tutmak
İstemli formayı veya deriyi tutmak
Kayganlaştırıcı yağ sprey krem veya izinli olmayan bandajlar sargılar kullanmak.
Amatör lıght branşında puanlar
- Yüksek atış (göğüs seviyesi üstü) 3
- Atış (iki ayak yerden kesilerek) 2
- İndiriş 1
- İmmobilize (sabitleme) 1
- Yan immobilize (yan sabitleme) 2
- Yumruk ,diz,dekme vuruşları 1
- Sıçrayarak,diz.tekme,yumruk 2
- Her yasadışı hareket (-) 1
Kurallara uygun puan hareketinde hakemler puan alan köşeyi işaret ederek gösterecektir.Bu esnada maç oynamaya devam edecektir.Durdurulmayacaktır.
Maç süresi sonunda en fazla puana sahip olan müsabık galip olacaktır. Ayrıca müsabıkın müsabakaya çıkmamasından dolayı rakibi galip ilan edilir.
Final müsabakalarında müsabıklardan biri 10 puan farkı sınırına ulaşırsa kazanan olarak ilan edilecektir.
Tatamide yapılan maçlarda çıkış ihlalleri
Uyarılar, maç süresince bütün raundlarda yapılmalıdır
- Birinci ( 1.) ihlal ya da çıkış – Sözlü Uyarı veya 1.çıkış
- İkinci ( 2.) ihlal ya da çıkış – Resmi Uyarı veya 2. çıkış
- Üçüncü ( 3.) ihlal ya da çıkış – Ceza puanı -1
- Dördüncü ( 4.) ihlal ya da çıkış – Diskalifiye
Dışarı çıkma veya çıkış, yalnızca tek ayakla bile olsa çizginin dışına çıkma anlamına gelir. Çizgi üstünde durma, dışarı çıkma olarak kabul edilmez. Müsabık diğer müsabık tarafından dışarı itildiyse veya bir darbe ya da tekme sonucunda çizginin dışına çıktıysa dışarı çıkma sayılmaz. Hareketin dışarı çıkma olup olmadığı her zaman yan hakem tarafından belirlenir veya bu konuda yan hakemler arasında oy çokluğu ile karar alınır. Dışarıya çıkma ile ilgili uyarılar, diğer ihlal uyarılarından ayrı tutulacaktır. Hakem uyarı veya ceza puanı (eksi puan) verirken maç süresini gösteren saati durdurmalıdır.
Amatör lıght branşında kural ihlalleri
1-Müsaade edilmeyen teknikleri kullanmak,
2-Müsabakayı engellemek veya müsabakadan kaçmak,
3-Hakem kararlarına itiraz etmek,
4-Sakatlanma durumunda antrenörün müsabaka alanına girmesi,
5-Antrenörün bağırarak taktik vermesi,
6-Antrenörün her kural ihlalinde hakem sporcusuna ceza puanı verecektir.
7-Sportmenliğe aykırı davranışlar, müsabaka alanını terk etmek,
8-Bir müsabık, rakibinden herhangi bir darbe almadan müsabaka alanını terk ederse (alan dışına çıkarsa) bu durum “Kasıtlı Çıkış” olarak kabul edilecek ve müsabık hakemden uyarı alacaktır. Müsabık üç kez bu şekilde dışarı çıktığında bir puan kaybedecektir. Dördüncü kez de müsabık diskalifiye edilecektir. Maç boyunca yapılan uyarılarda diskalifiye edilebileceği kendisine bildirilecektir.
9-Müsabıka yalnızca bir uyarı yapılacaktır, ardından normal cezalandırma ve diskalifiye etme prosedürü uygulanacaktır. Bununla birlikte, sportmenliğe aykırı davranış durumunda, müsabık aykırı davranışının ciddiliğine bağlı olarak ilk seferde uyarılmadan doğrudan diskalifiye edilebilecektir.
10- Müsabık skor işareti yapamaz. Müsabaka esnasında centilmenliğe aykırı yapılan her türlü davranıştan dolayı antrenöre, sporcuya, idareciye ve takımın tamamına ceza verilecektir. Hatta diskalifiye dahi edilebecektir.
11-Müsabaka içinde veya dışında müsabakanın ahengini bozan, hangi nedenle olursa olsun bir hakeme veya görevliye bağırmak, vurmak, tükürmek, tutmak ya da bu hareketlerden herhangi birine teşebbüs eden antrenör, sporcu ve idareci hemen ceza kuruluna sevk edilebileceği gibi takımın tamamıda ceza kuruluna sevk edilir veya diskalifiye edilebilir.
12-Büyük ve ciddi kural ihlalleri hemen bir ceza puanıyla, belirli durumlarda da müsabıkın diskalifiye edilmesiyle sonuçlanabilir. Orta hakem ve yan hakemler müsabıka diskalifiye etmeyi gerekli gördükleri her durumda ring sorumlusuna danışarak uygun prosedürün uygulanıp uygulanmadığından emin olmalıdır. Müsabık aynı zamanda hem puan alıp hem de uyarı veya ceza alamaz.
Puan Alma
Orta Hakem, puan verilmesi gerektiğini düşündüğü bir hareket gördüğünde aynı anda maçı durdurmaz puanı veya kararını işaret eder.Yan hakemler de verilen puanları yazar. Baş Hakem, yan hakemlerce verilen puanları sayar ve müsabıka verilecek puanı hesaplar.Sonucu belirler.
Puantaj
Her roundun sonunda yan hakemler skor cetvelini doldurur. Kazanan 10 diğeri 9, büyük fark varsa 8, sonra ceza sayılarını düşerler. Maçın sonunda toplarlar. Eleme maçlarında eğer puanlar eşitse kanaat kullanarak bir sporcuyu galip işaretlerler.
Yer oyunu
Yerde aktif güreş süresi sınırsızdır. Aktif güreş durursa hakem sporcuları uyarır. 20 sn sonra bir uyarı daha verilir. Halen değişiklik olmazsa ayağa kaldırlır.
Yer oyunuda ringden düşmek durumuna gelirlerse, hakem durdurur ve ortaya alır, tam aynı pozisyonu aldırır, orta hakem komutuyla maç yeniden başlar.
Maçı Durdurma ve Mola
Yalnızca orta hakemin maçı durdurma yetkisi vardır. Bir müsabık, sakatlanması varsa sakatlığı kontrol etmek veya koruyucu malzemelerini düzeltmek/bağlamak için kolunu kaldırarak mola talebinde bulunabilir. Orta hakem, bu talebin müsabıka haksız bir avantaj kazandıracağını veya her durumda diğer müsabık için dezavantaj oluşturacağını düşünüyorsa, mola talebi sağlık ve güvenlik ile ilgili olmadığı sürece, molayı vermeyebilir. Molalar minimum sürede tutulmalıdır. Orta hakem müsabıkın molaları dinlenmek veya öteki müsabıkın puan almasını engellemek amacıyla kullandığını düşünürse, talebi yapan müsabıka maçı geciktirme uyarısı verilebilir. Yalnızca Merkez Hakem Kurulu veya ring sorumlusu maçı ring dışından durdurabilir. Bunun için mola çağrısında bulunacak olan orta hakemin dikkatini çekmeleri gerekmektedir.
Sakatlanmalar
Müsabıklardan herhangi birinin sakatlanması durumunda müsabaka, sakatlanan müsabıkın maça devam edip edemeyeceğine ilişkin müsabaka doktorunca bir karar verilene kadar durdurulmalıdır. Doktor ringe geldiğinde sakatlığın tedavi gerektirip gerektirmediğine karar verir ve bu tedavi beş dakikayı geçmemelidir. Bu çerçevede gerekli tüm tedaviler beş dakika içinde tamamlanmalıdır.
Sakatlanma ciddi boyuttaysa ve doktor tedavisi gerektiriyorsa, doktor maçın sona ermesi gerektiğini söyleyebilir. Maçın bir sakatlanma yüzünden durdurulması gerekiyorsa hakemler,
Sakatlanmaya kimin neden olduğu,
Kasıtlı bir sakatlama olup olmadığı,
Sakatlanan müsabıkın kasıtlı hatası olup olmadığı,
Sakatlanmanın kurallara aykırı bir tekniğin kullanılması sonucunda meydana gelip gelmediği,
Sakatlanmamış müsabık herhangi bir kural ihlali yapmadıysa, bu müsabıkın hükmen galip sayılıp sayılamayacağı,
Sakatlanmamış müsabık kural ihlali yaptıysa, sakatlanan müsabıkın hükmen galip sayılması ve sakatlanmamış müsabıkın da diskalifiye edilmesi hususlarında karar verirler.
Ayrıca, müsabaka doktorunun sakatlanan müsabıkın müsabakaya devam edebileceğini bildirmesi durumunda hakemler, müsabakanın devam edip etmeyeceği yönünde bir karar verirler.
Hakemlerin puan vermeleri
Orta Hakem puan çıktığı anda Puan alan müsabıkı göstermek için, puan alan köşeyi el işareti ile gösterir. Puan verilmesi için orta hakem yan hakemlere eli ile sayıyı ve köşe rengini belirtir.
Orta hakem ve yan hakemlerin kararı yalnızca bir maddi hata yapıldığında değiştirilebilir.
Toplama hatası, hakemin yanlış tarafın kolunu kaldırması veya köşelerin yanlışlıkla karıştırılmış olması durumları maddi hata olarak kabul edilir.
Orta hakem stop komutu verip de müsabıklardan birine kural dışı bir teknikten dolayı bir uyarıda bulunduğunda saldıran müsabıka puan verilmez.
Uyarılar her iki müsabıkın ve antrenörlerin rahatlıkla duyup anlayabilecekleri şekilde belirgin ve yüksek sesle yapılmalıdır. Orta hakem müsabıkın tam karşısında durarak uyarıyı vermelidir.
Ceza
Orta hakem, ceza puanını vermek için önce maç süresini gösteren saatin durdurulmasını ister, yan hakemler ve masa hakeminin göreceği şekilde müsabıka ceza puanını anlaşılır ve yüksek sesle bildirir.
Diskalifiye Etme
Diskalifiye durumunda orta hakem, minder sorumlusuna danışarak uygun prosedürün uygulanıp uygulanmadığından emin olmalıdır.
El Sıkışma -Eldivenleri Tokuşturma
Bir müsabakadan önce ve sonra müsabıklar el sıkışırlar , eldivenlerini tokuştururlar.Bu uygulama sportif ve dostça rekabetin bir göstergesidir.
Doktor
Ring doktoru müsabaka boyunca karşılaşma alanında bulunmalıdır. Sakatlanma durumunda sporcunun devam edip edemeyeceğine yalnızca doktor karar verir. Doktor kararıyla maçtan ayrılan sporcu turnuva boyunca hiçbir şekilde müsabakaya tekrar katılamaz.
Not :Bu prosedür tüm stiller için geçerlidir.
Baygınlık, RSC, RSC-H, Sakatlanma Sonrası Uygulanacak Prosedür
Bir müsabık müsabaka sırasında sakatlanırsa, durumu değerlendirmeye yetkili tek kişi doktordur. Müsabık bilincini kaybederse yalnızca doktorun minderde kalmasına izin verilir, bu durumda doktor gerekli gördüğünde yardım isteyebilir.
Not :Bu prosedür tüm stiller için geçerlidir.
Baygınlık, RSC, RSC-H, Sakatlanma Durumunda Uygulanacak Prosedür
Bir müsabık, müsabaka sırasında her hangi bir nedenle bayıldıysa veya doktor sporcunun baş travması nedeniyle maça devam edememesi gerekçesiyle müsabakayı durdurduysa, bu durumdaki sporcu hemen bir doktor tarafından muayene edilir ve ambulansla uygun bir hastaneye veya uygun bir yere götürülür.
***Bir müsabık, müsabaka sırasında başına aldığı bir darbe nedeniyle bayıldıysa veya orta hakem müsabıkın baş travması nedeniyle maça devam edememesi gerekçesiyle müsabakayı durdurduysa, söz konusu müsabıkın baygınlığın ardından en az 4 hafta süreyle başka bir müsabakaya veya maça katılmasına izin verilmez.
***Bir müsabık, müsabaka sırasında başına aldığı bir darbe nedeniyle bayıldıysa veya orta hakem müsabıkın baş travması nedeniyle maça devam edememesi gerekçesiyle müsabakayı durdurduysa, ayrıca bu durum 3 aylık bir süre içinde iki kez tekrarlandıysa, söz konusu müsabıkın ikinci baygınlığının veya geçirdiği RSC-H’ın ardından en az 3 ay süreyle başka bir müsabakaya veya maça katılmasına izin verilmez.
***Bir müsabık müsabaka sırasında başına aldığı bir darbe nedeniyle bayıldıysa veya doktor müsabıkın baş travması nedeniyle maça devam edememesi gerekçesiyle müsabakayı durdurduysa, ayrıca bu durum 12 aylık bir süre içinde üst üste üç kez tekrarlandıysa, söz konusu müsabıkın üçüncü baygınlığının veya geçirdiği RSC-H’ ın ardından en az 1 yıl süreyle başka bir müsabakaya veya maça katılmasına izin verilmez.
***Yukarıda anılan karantina dönemlerini yetkili doktor gerekli gördüğü takdirde uzatabilir. Ayrıca hastanedeki doktorlar da baş taramaları ve testlere dayanarak söz konusu karantina dönemini sonradan uzatabilir.
***Karantina dönemi müsabıkın, hangi branşta olursa olsun hiçbir Free Fıghtıng müsabakasına katılamayacağı dönem anlamına gelir. Karantina dönemleri minimum sürelerdir ve baş travmasından dolayı alınan yara/yaralar tamamen iyileşene kadar kesinlikle iptal edilemez.
***Doktor, müsabıkın başına aldığı darbe nedeniyle müsabakaya devam etmemesi kararı alarak müsabakayı durdurduğunda, hakemler puan kağıtlarına Bayılma, RSC-H veya RSC yazacaklardır. Durum, söz konusu ringin Ring sorumlusuna da gerektiği gibi bildirilecek ve nakavt tutanağına yazılacaktır. Bu aynı zamanda ilgili müsabakanın resmi sonucu olacaktır ve değiştirilemeyecektir.
***Yukarıda belirtildiği şekilde bir ara sonrasında MMA devam etmeden önce söz konusu müsabık, özel bir tıbbi incelemeden geçtikten sonra spor hekimlerinden müsabaka yapmasında herhangi bir sakınca olmadığını gösteren bir rapor almalıdır.
Not :Bu prosedür tüm stiller için geçerlidir.
Genel Sakatlanma Durumunda Uygulanacak Prosedür
Madde 37-Baygınlık veya RSC-H dışındaki sakatlanmalarda doktor en düşük karantina süresini verebilir ve hastanede tedavi tavsiyesinde bulunabilir. Doktor zorunlu olarak hastanede tedavi isteyebilir.
Not :Bu prosedür tüm stiller için geçerlidir.
FREE FIGHT Light Branşındaki Müsabaka Alanın Özellikleri
Minder ,tatemi vb… pürüzsüz ve düz bir zemine konmalıdır.FREE FIGHT Light maçları, tatami, minder 10 × 10 metrelik bir kare alanda yapılabildiği gibi 6.10x6.10 ringte veya kafeste de yapılabilir.
FREE FIGHT Light Branşında Kullanılan Kıyafetler ve Malzemeler
FREE FIGHT Light sporcuları, şort, kagi, ayak üstü kaval koruyucu , başparmakları kapsayan açık eldiven(kaplumbaga modeli), dişlik, tek sarım bandla tuturulmuş el sargısı giymek zorundadırlar.Dizlik giymek isyeyen sporcular giyebilir zorunlu değildir. Bayanlar göğüs koruyucu giymek zorundadır. FREE FIGHT şortunun altına tayt giymek zorunludur(Bay ve bayan sporcularda). Bay sporcular uzun yada kısa tayt şortlarının altına giydikleri gibi ; bayan sporcular mecburi olarak uzun tayt giymek zorundadırlar.Bayanlar üstlerine t-şört ve göğüs koruyucu giymek zorundadırlar. Koruyucu ekipman ve müsabakada giyilen şort ve t-şört ler federasyon onaylı modelde olmalıdır ve jüri tarafından denetlenecektir. Dişlik sıkı yerleşimli olmalıdır , kırmızı renk dişilik olmamalıdır. Müsabık sporcunun ağzı açık ve dişliksiz mücadele etmesine izin verilmeyecektir.Erkek sporcularda bu branşta t-şört giymek zorundadırlar.Yıldızlar , miniklerde kask mecburidir.Gençler ve Büyüklerde kask mecburi değildir. Bilezik, bileklik, kolye, küpe, pircing ,yüzük ve/veya müsabaka esnasında hasara sebeb olabilecek herhangi bir eşya giymek yasaktır.
FREE FIGHT Light eldivenleri:
1.Ellerin üzerinde 1, 0-1,2 cm ped içermelidir
2.Başparmağı kapsamalıdır
3.Başparmaktaki ped 1-2 cm olmalıdır
4.Parmakların orta boğumları (ikinci boğum) eldiven içinde kalmalıdır
Antrenör ve Antrenör Yardımcılarının Müsabaka Esnasında Uymak Zorunda Oldukları Kurallar
Antrenör ve Antrenör Yardımcıları aşağıda belirtilen kurallara uymak zorundadır:
Müsabıkın arkasında iki antrenör bulunur. Ring içerisine yalnız bir antrenör girebilir; müsabaka başlayınca her iki antrenör oturarak müsabakayı izler
Her bir sporcu için aşağıdaki kurallara tabi olan bir antrenör ve bir de yardımcı antrenör bulunmaktadır.
- Antrenör, sporcusu adına müsabakadan çekilebilir; sporcunun durumu çok kötüyse havlu atabilir.
- Maç esnasında antrenör ve yardımcısı Octagon’da bulunamaz. Her raund öncesi Octagon’a tabureleri, havluları, kovaları vs. kaldırmak zorundadırlar.
- Kuralları ihlal eden bir antrenör ya da yardımcısı uyarı alabilir ya da kötü davranışlarından dolayı orta hakem tarafından sporcusu ve takımı diskalifiye edilebilir.
Kararlar
Şu kararlar sonucunda müsabaka sona erebilir:
Puanla kazanmak;
- Tapout ile (yani rakibin pes etmesiyle) (Alt Minik , Minik ve Yıldızlar Hariç.Gençler,Büyükler,Vetranlar’da Tapout’a izin verilmektedir.
- Yada Müsabakayı, yan hakemlerinin çoğunluğu tarafından kendisine daha fazla puan verilen müsabık kazanır.
- Rakibin diskalifiye olmasıyla kazanmak;
- Üç uyarıdan, yani üç eksi puandan sonra müsabakanın durdurulması gerekir. Rakip, diskalifiye sebebiyle maçın galibi olur. Bazı zor durumlarda orta hakem önceden bir uyarı cezası vermeden önce Ring sorumlusuna danıştıktan sonra diskalifiye kararı verebilir.Örneğin;Rakibe uygulanan kuraldışı ve kasıtlı bir vuruşla ile üzerine saldırarak sakatlamak veya nakavt etmek,”Stop” komutundan sonra rakibe vurarak sakatlamak,
- Bir müsabıkın; hakemlere, rakibine veya antrenörüne hakaret etmek veya aşırı saldırgan davranışlarla sportmenlik dışı hareketlerde bulunmak,
- Çekilme ve maça çıkmamak;
- Eğer bir müsabık sakatlanma veya başka bir sebep dolayısıyla müsabakaya devam edemeyeceğini ( havlu atmak v.s) bildirmesi sonucunda rakibi galip ilan edilir.
- Maçın durdurulmasıyla kazanmak;
- Eğer bir sporcu dövüşemeyecek veya kendini koruyamayacak durumdaysa, ayrıca diğer sporcu sportif anlamda bariz bir üstünlük kurduysa maç durdurulabilir. Galibi, orta hakem belirler. Eğer maç müsabıklardan biri sakatlandığı için durdurulursa, mevcut kurallara göre bir karar verilmesi gerekir.
Bir Kararın Değiştirilmesi
Resmi olarak ilan edilen bütün kararlar nihaidir ve şu durumlar dışında değiştirilemez:
- Puanlar hesaplanırken hata yapıldığının farkına varılırsa,
- Yan hakemlerden biri yanlışlık yaptığını ve müsabıkların köşelerini (puanlarını) değiştirdiğini bildirirse; Böyle bir durumda Ring sorumlusu; İllerde İl hakem kurulu, Federasyon müsabakalarında Merkez Hakem Kurulu ile gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra resmi sonucu açıklar.
PROFESYONEL FULL FREE FIGHT MAÇLARI
Amacı sporcunun rakibini tüm enerjisi ve gücüyle yenmek olduğu bir FREE FIGHT disiplinidir. Yumrukların , tekmelerin dizlerin yerde mücadele’nin müsaade edilen hedeflere odaklanarak hızlı ve kararlı bir şekilde güçlü bir temas oluşturarak vurulması gerekir.Bu mücadele stilinde ayakta ve yerde vuruşlara izin verilir .Müsabaka standartlara uygun bir Kafeste yada Ringde gerçekleştirilir. Kronometre genelde durdurulmaz. Orta hakem “STOP” komutu verirse müsabaka durur. Bu müsabakanın süresi brüttür.
MÜSABAKA ALANI
Profesyonel Free fıght müsabakaları 8 metre çapındaki bir kafeste veya tercihen 4 ipli veya 5 ipli Boks ringinde yapılır. Her durumda zemin matı sporcu sağlığına uygun materyallerden tercih edilmelidir.
FORMA ve EKİPMAN
FREE FIGHT müsabakalarında sporcular bermuda uzunluğunda şortları ve ağ kısmı tekniklerde sporcuyu kısıtlamayacak likralı şortlar tercih edilmeli ve kullanılmalıdır. FREE FIGHT şortunun altına tayt giymek zorunludur(Bay ve bayan sporcularda). Bay sporcular uzun yada kısa tayt şortlarının altına giydikleri gibi ; bayan sporcular mecburi olarak uzun tayt giymek zorundadırlar.Koruyucu ekipman, kogi, avuç içi açık eldivenler(kaplumbaga modeli), dişlikten oluşur. Bayanlar üstlerine t-şört (uzun yada kısa kol) ve göğüs koruyucu giymek zorundadırlar.Koruyucu ekipman ve müsabakada giyilen şort ve t-şört ler federasyon onaylı modeller olmalıdır ve jüri tarafından denetlenecektir. Dişlik sıkı yerleşimli olmalıdır , kırmızı renk dişilik olmamalıdır. Müsabık sporcunun ağzı açık ve dişliksiz mücadele etmesine izin verilmeyecektir.Bu stilde erkek sporcular t-şört giymeyeceklerdir.Kask takmayacaklardır.
FREE FIGHT MÜSABAKA ELDİVENİ
FREE FIGHT Eldivenleri köşe rengine göre kırmızı yada mavi olmalıdır.Müsabaka esnasında eğer kırmızı yada mavi renkte eldiven yoksa siyah renk eldiven tercih edilebilir.Sporcuları ayırt etmek için sporcuların eldivenlerine köşelerini belli eden bantlar takılması gerekmektedir
FREE FIGHT eldivenleri;
1.Ellerde 7,5 – 1,0 cm pedlenmeli
2.Başparmağı kapsamalı
3.Başparmaktaki L pedi 0,5 – 1 cm olmalı
4.Parmakların orta boğumları eldiven dışına taşmamalıdır.
MAÇ SÜRELERİ
PROFESYONELFULL FREE FIGHT
Finaller ve elemeler
5 Dakika 3 Raund 1 Dk. Ara ( Organizasyonlara göre sürelerde değişiklik gösterebilir)
İZİN VERİLEN TEKNİKLER
PROFESYONEL FREE FIGHT: müsabık ayaktayken omurga, ense, başın tepesi, boğaz, genitaller dışındaki tüm vücuda, yumruklar, dizler, tekmeler (ayak ve kaval) vurabilir. Dirsek vuruşları iki tarafın anlaşması ile serbest olabilir. Yerde yalnızca bir veya iki parmağın değmesiyle, aynı vuruşlar yasaldır, fakat kafaya yalnızca yumruk vurulabilir. Yerde ve Ayakta vucuda diz serbesttir.Yerden yukarıya yüze tekme serbesttir.Tüm kilitler ve boğmalar serbesttir.
TAKEDOWNLAR (İNDİRİŞLER)
Rakibi tutmak ve fırlatmak her tarzda yasaldır. Tutuş esnasında vurmak serbesttir. İplere veya kafese tutunmak yasaktır. Rakibi iplerin üstüne indirmek yasaktır. Rakibi başı üstüne denk gelecek şekilde veya kendi dizleri üstüne fırlatmak (yönlendirmek) yasaktır. İplere asılmak ya da kafesi tutacak olarak kullanmak yasaktır.
KİLİTLER
Daha iyi pozisyonda olduğu ve 5 sn tutabildiği sürec tüm kilitler puanlandırılır. Tüm üstteki pozisyonlar daha iyi (avantaj) kabul edilir, istisnai olarak montada altta da olsa avantaj kabul edilir.
PES ETTİRME
Maçın bitişi boğma, burkma, kilitleme, bası, kol, bacak veya ayak kilitleriyle (parmaklar değil) serbesttir. Ellerini rakibinin yüzüne (ağız, burun, gözler) koymak yasaktır. Hakem pes etme sürecindeyken yakalanan sporcu için tehlikeli olduğuna inandığında müdahale edip hareketi durdurup, diğer sporcuyu galip ilan edebilir. Sporculardan biri yer mücadelesinde dişliğini düşürdüğünde hakem sporculara pozisyonda donmalarını talimat verir, dişliğin yerine takılmasına izin verir, maçı devam ettirir.Dişlik birkaç kez daha aynı sporcu tarafından kasten ağızdan düşerse hakem maçı bitirebilir.
JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ
Her raundun sonunda iyi olan sporcuya 10 puan diğerine 9 puan (eğer kayda değer fark varsa 8 puan) verirler. Sonra saymaları ve ceza puanlarını çıkararak toplam skoru kağıdın ilgili raund sütununa yazarlar. Maçın sonunuda sonuç tüm raundların toplanmasıyla elde edilir. Eleme turnuvalarında eğer puanlar berabereyse yan hakem kanaatini kullanmalıdır. Galip çoğunluk oyuyla ilan edilir. İtiraz dilekçesi yazmak mümkündür. Uygun ücret ödendikten sonra maçın hemen ardından yazılarak beyan edilir.
PROFESYONEL MAÇTA ORTA HAKEMİN POZİSYONU
Kafese/Ringe ilk girer, maçı yönetir, “fight” komutuyla maçı başlatır, “stop” komutuyla durdurur, uzamış bir mücadeleyi “break” komutuyla ayırır ki burada bir adım geri atıldıktan sonra maç otomatik yeniden başlar. Hakem müsabıkları ayaktayken uzamış mücadeleden ayırır, yerde uzamış mücadeleden ayağa kaldırır. Yerdeyken üstteki rakip tarafından alttaki pasif kalana tüm güçle vurulan 3 yumruktan sonra maçı Knock Out için durdurup üsttekini galip ilan eder. Hakem büyük bir güç farkı ve/veya rakiplerden birininde aşırı zorlanma tanımladığında maçın her hangi bir anında maçı durdurup iyi olanı galip ilan edebilir. Bir hasar olduğunda maçı durdurup ring doktorunu hasarı değerlendirmek üzere çağırır.
PROFESYONEL MAÇTA YAN HAKEMLERİN POZİSYONU
Yan hakemler teknikleri, atak sıklığını, isabetli vuruşları, etkinliği, indirişleri, sabitlemeyi değerlendirir. Orta hakem, yan hakemden danışma isteyebilir. Skor kağıdını tam doldurmalıdırlar.Skor kağıtlarının altında mutlaka dolduran hakemin adı ve soyadı bulunması zorunludur.
PROFESYONEL MAÇTA PUANLAR
Sonucu belirleyen skorlama şöyledir;
İndirişler } iki bacağından yerden kalkmasıyla 3
Atışlar } her teknik 3
Sabitleme} her pozisyon 1
sabitleme } yan kontrol 2
Yumruk vuruşları 1
Tekme vuruşları(yasal hedefe her vuruş) 1
Diz vuruşları 1
Sıçrayarak yapılan Tekme,Yumruk,Diz vuruşları 2
Sayma (hakem müsabığa saydığında toplam skordan) -1
PROFESYONEL FREE FIGHT MAÇLARINDA SIKLETLER
Erkekler kg = 56, 60, 65, 71, 78, 86, 95, +95
Bayanlar kg = 50, 55, 61, 68, 76, +76
En düşük yaş 18 dir.
MÜSABAKA ALANININ DIŞINA ÇIKILMASI (ringdeyken)
İki sporcunun da müsabaka alanının dışına çıkması durumunda hakemin karşılaşmayı durdurmasında iki şık dikkate alınır.
A: Dövüşçülerden biri avantajlı kilitleme pozisyonundayken çıkma gerçekleşmişse öbür dövüşçüden bir puan düşülür ve maç ayakta başlar.
B: Sporculardan hiçbiri avanajlı durumda değilse maç ayakta başlar.
HASARLAR
Yanlış uygulanan bir teknik sonucu hasarlanan rakibin toparlanması ve doktorun da kararıyla maça devam edebilmesi için 3 dk. süresi vardır.
Eğer birinci raund tamamlanmadan, istemsiz bir hasar oluşursa maç “no contest” (oynanmadı) kabul edilir. Birinci raund tamamlandıktan sonra oluşursa ilk raundun skoruna göre kazananın kim olduğuna karar verilir.
KURAL DIŞI HAREKETLER
Bunlara yasaktır;
-Rakibin şortunu veya eldivenlerini tutmak
-Kafesi tutmak
-Deriyi tırnaklamak
-Isırmak
-Kafa atmak
-Yüzün önünü (gözler, burun, ağız) başla itmek
-Kaşlara,elmacık kemiklerine, buruna başhakemin izin verdikleri dışında tahriş eden mide bulandıran, göz yaşartan kremler sürmek.
Kontrolsüz tüm vuruşlar, maç esnasında konuşmak, mücadeleden kaçınarak zaman öldürmek, kafa atmak, omuzla vurmak,anlaşma olmadan dirsek vurmak, hedefe bakmadan vurmak, net bir teknik uygulama amacı olmaksızın rakibe arkasını dönmek, rakibe, orta hakeme, yan hakemlere saygısız davranışlar. Antrenör ve yardımcılar bağırarak konuşamaz, rakibe veya ring amirine seslenemez. Şortu tutmak yasaktır.Kafes telini tutmak yasaktır.
ÖNEMLİ NOT: Antrenörler arası tüm anlaşmalar, bu kuralların dışına çıktığı sürece kural dışı kabul edilir ve hakem burada federasyonun tanımladığı kuralları yazıldığı biçimde uygulatmak zorundadır.
Tüm bu kurallar üzerinde değişiklik yapma hakkı sadece kurucu başkan Mehmet ŞAHİN’e aittir. Federasyonun hiçbir kurulu kurucu başkandan izin almadan değişiklik yapamaz.